Vi elsker god mad og her vil jeg fortælle om hvordan jeg laver julemiddag, eller mere specifikt saucen juleaften.

 

Det tager tid at lave en god sauce. Jeg bruger to dage. Forberedelserne begynder flere dage inden. Anden skal ud af fryseren omkring d. 21. december og tøs langsomt op i køleskabet.

Der skal indkøbes en god flæskesteg, og jeg bruger helst en nakkesteg.

Lille juleaften starter allerede om formiddagen, anden skal renses og fyldes med salt, æbler og svesker.

Der skal gøres urter klar, løg, gulerødder, pastinak, porrer, selleri og persillerødder.

1 løg, 2 gulerødder, en halv pastinak, 1 porre, et kvart selleri, en lille persillerod og 5 svesker lægges i bunden af bradepanden og dækkes med vand, sammen med indvoldene og vingespidserne fra anden.

Risten ovenpå og så anden og flæskestegen ovenpå.

Anden er smurt med salt, stegen ridset godt og dybt, og godt med salt med i rillerne.

Kødet steges nu ved 110°C i ca. 6 timer (selvfølgelig afhængig af kødets størrelse)

Anden sættes efterfølgende i køleskabet, stegen pakkes ind i pergamentpapir og stilles på køl.

Fon’en gemmes til dagen efter og fedtet skummes fra (det skal bruges til sauce og rødkål)

 

Juleaftens morgen skal urterne gøres klar.

1 løg skrælles og deles i 2, 2 gulerødder skrælles og skæres i halve, 1 porre renses og skæres i 4 stykker, en halv pastinak skæres i 4 stykker, et kvart selleri, skrællet og skåret i store stykker og en persillerod skrællet og skåret i store stykker.

Alle disse urter steges af i andefedt, når løgene er klare, tilsættes æblemjød, gerne en hel flaske. Herefter tilsættes fon’en, afklip fra anden og en spsk ribsgele.

Dette simrer til sidst på eftermiddagen, hvorefter saucen sigtes og stilles til side.

Lav nu en opbagning på andefedt og hvedemel. Pisk saucen ind i jævningen, tilsæt en lille smule fløde, smag til med ribs (eller æble)gele og salt.

Husk at server menuchips, da disse kan indeholde den største mængde sauce.

Æblemjøden er rigtig lækker sammen med julemaden. Til risalamanden er solbærmjøden rigtig god.

Velbekomme og glædelig jul

20. november, 2023 — Tommy Olinsson