SÅDAN BLEV VI TIL
Bryggeriet startede ved et tilfældighed da brygmester Tommy Olinsson flytter til Frederikshavn tilbage i 2011, hvor han køber et hus med fem gamle frugttræer i haven.
De første år gav træerne massive mængder frugt, hvorfor han begyndte at brygge æble og pærevin.
Omtrent samtidig mødte han Bodil, der udover at være bryggeriets bogholder, også er den indirekte årsag til at Ny Nordisk Mjød findes.
NÆSTE SKRIDT
Vi mødte biavleren i Bangsbo Botaniske Have og det førte til at æblevinen blev brygget med honning.
Pludselig var det mjød, eller Bjorr der blev brygget. Dette stod på i nogle år, og pludselig var kælderen fyldt med vinballoner. Der blev eksperimenteret med et væld af forskellige smage og fundamentet for fremtiden blev skabt.
I 2016 blev de indledende skridt til en forretningsplan taget, og efter et par år, masser af møder, søgning på brugbare lokaler og indkøb af udstyr, blev bryggeriet en realitet i 2018, i Søndergade i Frederikshavn.
I MEDGANG & MODGANG
Vi nåede forbi den første fødselsdag, de første bryg var klar og vi var klar til at erobre verden. Vi havde fået de første forhandlere og var på vej til det første marked.
Så blev landet lukket ned, og handlen gik i stå. Ikke de optimale betingelser for et nystartet bryggeri.
Det skulle dog ikke stoppe os. Vi fortsatte ufortrødent brygningen og indkøb af flere tanke.
Da vi nåede ind i 2020, var vi vokset ud af det lille bryggeri i Søndergade, og vi flyttede op på Olfert Fischersvej 9.
NYE OMGIVELSER
Vi brugte en rum tid, med gode venners hjælp at få sat de nye lokaler i stand og yderligere 3 måneder på at flytte al bryggen i honningspande.
Vi begyndte at lagre i trætønder, gennem et samarbejde med Stauning Whisky, der i øvrigt laver whisky i tønderne efter at de har indeholdt mjød. Ved siden af disse bourbontønder, lagrer/ modner vi også i vintønder af fransk egetræ.
Da landet endelig åbnede igen i 2021, begyndte vi at besøge diverse markeder og blev taget rigtig godt imod. Vi fortsætter med at udvide og får til stadighed flere forhandlere.
SNUDEN I SPORET
I øjeblikket har vi fokus på brygning af Aronia, Blåbær, Hyben, Solbær og Æble. Og så selvfølgelig vores julemjød, der dog ikke er særlig nordisk.
Gennem vores medlemsskab af Vendsyssel fødevarer har vi et godt netværk i Nordjylland, hvorfra vi får det meste frugt og honning.
Æblerne indsamles i haverne i Frederikshavn og omegn. Æblemjøden fra 2021 er således brygget af 25 forskellige æbletyper.
Vi brygger også small batch, bl.a. mælkebøttemjød. Blomsterne plukker vi hos Margit og Knud, på den økologiske gårdbutik Eskebæk.
BÆREDYGTIGHED
Vores bryg er typisk fremstillet af lokale/nordiske råvarer, dog har vi en enkelt undtagelse i vores julemjød. Den er brygget på appelsiner og julens krydderier. Der indgår bl.a. vanilje i opskriften og det kommer fra SOA vanilje i Tårs, der ejes at Myrtelle og Tom.
Vaniljen importeres fra Myrtelles familie, der er vaniljebønder på Madagaskar.
I 2021 blev vi bæredygtige, da vi indledte et samarbejde med Bager Madsen i Vestergade i Frederikshavn. De aftager bærme og fermenteret frugt og anvender det i deres lækre surdejs-mjødbærme-brød.
Vi har nu elimineret vores restprodukter og det er vi faktisk ret stolte over.